Neem de tijd en ontspan…

De Middellandse Zee, een magische regio doordrenkt van geschiedenis, staat vol met monumenten en gevels, sporen van de tijd van de opriching van onze steden aan de rivièra. Trots op zijn verleden, wordt de Var bezocht vanuit deze invalshoek, cultureel en architecturaal. Beleef het zuiden, het is ook je onderdompelen in zijn steegjes, zijn stenen en je de mannen voor te stellen die zo’n prachtige regio hebben gebouwd. Kastelen, forten, kerken, musea, arena’s, verkeersvrije straten kunnen zo ontdekt worden. En om de ziel van deze muren te voelen, is een bezoek, onder begeleiding of niet, essentieel. De tijd staat even stil …

Fréjus
Stad van kunst en geschiedenis.

Fréjus, genaamd Forum Julii, een Romeinse stad gesticht in 49 voor Christus, maakt deel uit van het netwerk “Stad en land van kunst en geschiedenis”. Economisch, cultureel en toeristisch centrum van de oost Var met de grootste concentratie van oude Franse overblijfselen na Arles, is Frejus te bezoeken om zijn geschiedenis te voelen door zijn muren … Frejus houdt de beschavingen in stand die er huisden: het stadscentrum is het resultaat van een mix van rijke en gevarieerde culturen. Een prachtige kathedraal geklassificeerd als een historisch monument, authentieke fonteinen, kleurrijke huisjes, Fréjus heeft een uniek historisch hart, een getuigenis van een rijk erfgoed. Verken de smalle en kleurrijke straten en ontdek het erfgoed. Niets beter om doordrongen te raken van zijn geschiedenis is om ze te bezoeken! In de gratis of begeleide modus.

Frejus biedt u het hele jaar door het bezoek aan zijn monumenten, musea en tentoonstellingen: aan de ene kant de vijf musea en monumenten beheerd door de stad en aan de andere kant de andere culturele instellingen van het grondgebied: plaatselijk historisch museum, archeologisch museum , amfitheater, Romeins theater Philippe Léotard, kapel Notre-Dame-de-Jérusalemgenaamd Cocteau-kapel. Andere bezienswaardigheden en musea zijn ook een bezoekje waard: het klooster van de kathedraal van Fréjus, het museum van de troepen van de marine, het oorlogsmonument van Indochina en de Aureliaanse villa.

Dit zijn musts
De arena's van Fréjus

De geschiedenis van Frejus gaat terug tot de oudheid, waardoor het de erfenis is van prachtige monumenten zoals het amfitheater, een van de grootste in Gallië heeft gekregen. Het amfitheater van Fréjus, of de arena’s van Fréjus, zijn gebouwd in de eerste eeuw in de stad Forum Julii en was waarschijnlijk de plaats van gladiatorengevechten en jagers van wilde dieren. Als u door de overblijfselen van dit monument wandelt, zult u zich al deze momenten van een andere keer voorstellen. Vandaag de dag komt het amfitheater elke zomer weer tot leven: geweldige concerten, dansvloeren en shows zijn onderdeel van de rijke en gevarieerde programmering.

 

 

De haven van Fréjus
Betoverend!

In de oudheid bezat Forum Julli een belangrijke haven die bekend stond om zijn militaire, commerciële en havenactiviteiten. Hij lag toen vlak naast de poort van Orée, de heuvel Saint Antoine en de vuurtoren van Augustus. In 1989 werd Port-Fréjus gebouwd, die zich uitstrekte tot de poorten van het historische hart, waardoor de zee naar het land kon terugkeren en zich opnieuw kon verbinden met zijn verleden.

Saint-Raphaël
Authentieke elegantie!

De populaire mediterrane kust van de badplaats Saint Raphael heeft een rijke geschiedenis, die begon tijdens het Romeinse rijk, waar het al een populaire badplaats was! “Epulias” (het was zijn naam) was gastheer van de zomergasten van de rijkste Romeinse burgers. Van de zestiende tot de achttiende eeuw verwerft Saint-Raphaël zijn wapenschild dat de aartsengel Raphael vertegenwoordigt, vergezeld van een jongetje genaamd Tobie, waarvan wordt gezegd dat hij de vader heeft gered van blindheid. De naam van de gemeente komt daarvandaan. U zult in staat zijn om zijn identiteit “in te ademen” door een wandeling te maken door zijn geplaveide straatjes in het historische centrum van de stad, die u naar de kerk van San Rafeu zullen leiden, evenals naar de uitkijktoren en de ondergrondse Karolingische crypten. U zult zijn Historisch Museum ontdekken voordat u Felix Martin ontmoet, een belangrijk personage die de oorzaak was van de transformatie van het stadje in een chique badplaats van de Belle Epoque. Tijdens deze periode werden belangrijke monumenten gebouwd, zoals de Basiliek Onze Lieve Vrouw van Overwinning (het meest opmerkelijke voorbeeld van de Byzantijnse stijl, voornamelijk vertegenwoordigd in zijn koepels en door de reproductie van een mozaïek van de Hagia Sophia in Istanboel boven de koor), de Promenade des Bains … En ontdek ook architecturale kant verschillende periodes: de prachtige villa’s van Belle Epoque-stijl, die van de Anglo-Normandische stijl en andere in de oosterse stijl.

 

Te bezoeken in Saint-Raphaël!*

Museum van de prehistorie en onderwaterarcheologie: gelegen in het historische hart van Saint-Raphael: het museum was in de twaalfde eeuw de pastorie van de kerk van Sant Raféu. Men kan gemakkelijk de sporen van een middeleeuwse architectuur zien: wallen, schietgaten, dakgewelven etc.

De toren van San Rafeu: In de 13e eeuw begon in Saint Raphael onder het gezag van de bisschop van Fréjus de bouw van deze toren, gebouwd op de arm van de zuidelijke transept van de kerk van San Rafeu. Deze 25 meter hoge toren biedt een prachtig panorama van 360° over de toppen van de Estérel tot de punt van Saint-Tropez, langs de vijvers van Villepey, de rots van Roquebrune, en een adembenemend uitzicht op de basiliek en zijn Byzantijnse koepels.