Prikkel uw papillen in de ZUIDELIJKE modus!

Het Varois-gebied heeft een ruime keuze aan Provençaalse producten die zijn gegroeid onder de genereuze zon van de Côte d’Azur: olijven, kastanjes, groenten, fruit, honing, wijn … Wanneer u op vakantie gaat in ons gebied, zult u een zuidelijke gastronomie ontdekken in de kleuren van de zon, kleurrijke en zoete gerechten, Provençaalse markten in het palet van de schilder … Uw herinneringen zullen geurig en doordrenkt van smaken zijn … U zult slechts één verlangen hebben … om in uw bagage in de zoete magie van het zuiden mee te nemen … Om onbeheerst te consumeren (of bijna …)!

Wijngaarden in de Var
Die moet u proeven!

Wanneer we de vakantie in de Var willen doorbrengen, stellen we ons voor op het strand, in de zon op een terras, op een wandeling en … genietend van een subtiel glas roséwijn! En met goede reden, alle wijnen van de Var worden met liefde geproduceerd en geteeld door gastvrije wijnmakers die er trots op zijn uw kennis te laten maken met hun producten. Ze zullen met genoegen praten over de geschiedenis van de wijnstokken en hun wijnen! De Var is inderdaad ’s werelds toonaangevende producent van roséwijn en de op vijf na grootste producent van wijn in Frankrijk, met uitzonderlijke zonneschijn en een warm klimaat! De wijnen van de Var vormen daarom een afspiegelijk van de kunst om te leven in ons zonnige gebied. De rode wijnen zijn ook zeer goede bewaarwijnen, terwijl de witte wijnen aroma’s en rondingen combineren. De wijnproductie in de Var en zijn 4 appellations d’origine contrôlée (AOC wijnen uit Bandol, AOC Côtes de Provence, AOC Coteaux Varois en AOC Coteaux van Aix-en-Provence in het noorden van het departement, evenals 1 IGP landwijnen uit de Var ). Als u wijnhuizen wilt bezoeken, de regionale kamer van landbouw in de PACA heeft de “Wijnroute van de Provence” uitgebracht, het naslagwerk voor het wijntoerisme in Frankrijk. Het doel van dit project? Valoriseer de gebieden van de Var en de Provence en laat het grote publiek de geschiedenis van wijngaarden, wijnen, cultuur en het wijnerfgoed van de Provence ontdekken. 435 domeinen en kelders die samenwerken in de regio staan ​​tot uw dienst voor uw plezier! In de Var-est biedt het Maison des Vins Côtes-de-Provence (vinotheek van 800 AOP wijnen uit de Côtes-de-Provence, die tegen “kost” -prijzen worden verkocht) iedere week een gratis proeverij en een tour met commentaar van 16 wijnen.

 

 

 

Wat bereft de wijn in Fréjus
Denk aan onze wijnpartner!

Château Paquette ligt op 5 minuten van de camping en is een prachtig gebied halverwege de Middellandse Zee en het Esterel-gebergte. Vanuit deze unieke situatie, tussen het stuifwater van de zee en de vulkanisch rotsen, ontstond een Appellation, het typische kenmerk van de wijnen, de “Côtes de Provence Fréjus”. Op Château Paquette leidde de ervaring van de wijnmakers van Fréjus ertoe dat ze typische Provençaalse druivensoorten zoals Tibouren, Mourvèdre, Grenache, Syrah voor de rode wijnen of Rolle voor de witte wijnen selecteerden! U kunt genieten van een glas rosé aan de rand van ons lagune-strand begrensd door wit zand.

 

Levenskunst in de Provence
Een uitzonderlijk land

De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur is een grote landbouwregio en de belangrijkste regio van Frankrijk voor de productie van groenten en fruit, rijst en snijbloemen … De kastanje die grotendeels in de Var in het Maures-Massief wordt geproduceerd, in de Alpes Maritimes in de Tinée, in de Alpes de Haute-Provence op het Annot-Massief en het plateau van Albion, is een vlaggenschipproduct. De smaken zijn uniek en de Var-productie trekt voordeel van een collectief merk genaamd “Kastanjes en kastanjes van de Pays des Maures – Producenten van de Var”. De vijg van Solliès (meer dan 700 variëteiten van verschillende vijgen) is uniek en meer dan 100 producenten in de Var verbouwen hem op 306 hectare boomgaarden. Dit fruitsymbool van de mediterrane kunst heeft een paarse tot zwarte kleur, iets afgeplat, rood vlees, sappig en zoet en is heerlijk in jam, gedroogd fruit, ijs of sap (dat bovendien biologisch is). Het heeft de beaming Appellation d’Origine Protégée sinds 2011 en is de enige AOP-vijg uit Frankrijk.

Unieke geuren en smaken
Adem, geniet, kook ...

We gaan niet weg uit het zuiden zonder wat olijfolie in te slaan. Olijfolie uit de Provence (AOC* olijfolie uit de Provence) is overal te vinden in de vier departementen van Alpes-de-Haute-Provence , Vaucluse, Bouches-du-Rhône, Var, en enkele gemeenten in de Alpes Maritimes. De Var is de 3e Franse afdeling voor de teelt van olijfbomen met 13,7% van de Franse productie. Er wordt 10 tot 30% van de olijfolie van de nationale productie gemaakt, op 4700 hectare. 143 gemeenten produceren olijfolie van de 153 gemeenten in de Var. De Var telt ook 43 oliefabrieken, 18 coöperaties, 20 particuliere fabrieken en 5 gemeentelijjke fabrieken. Sommigen van hiervan hebben een traditionele methode van extractie van olie aangehouden, met het malen van olijven met een steenmolen (Moulin du Flayosquet *) en persen van de pasta om de olie te verkrijgen. Andere gebruiken modernere middelen, zoals de veel productievere “lopende band”. Er zijn nu 32 variëteiten van olijfbomen in de Var. Onmisbaar ook voor een zomerkeuken zijn de Kruiden van de Provence. De naam op het rode label is gebaseerd op de volgende kruidenmix: rozemarijn, bonenkruid, oregano, tijm en basilicum.

* Ter informatie: L’Appellation d’Origine Contrôlée (A.O.C.) is de geografische naam van een land, een regio of een plaats die wordt gebruikt om een ​​product aan te duiden dat ervan afkomstig is en waarvan de kwaliteit of de karakters uitsluitend of hoofdzakelijk te danken zijn aan de geografische omgeving, inclusief natuurlijke factoren en menselijke factoren. Het impliceert een nauw verband tussen het product, het gebied en het menselijk talent, met het idee dat het gebied, de bodem en het idee dat ze niet op een andere bodem gereproduceerd kunnen worden, voorop staan.

De ontdekking
Focus op Provençaalse specialiteiten

In de Var openen de boeren van het netwerk “De ontdekking van gebieden van de Var” hun deuren voor u om hun seizoensgebonden landbouwproducten en hun bedrijven te ontdekken. U kunt zo de Truffelweg ontdekken, deze geparfumeerde diamant die die de Haut Var tot een bijzondere bestemming maakt. De Truffelroute van de Var laat u ook landschappen van een geweldige schoonheid ontdekken. Zoals bijvoorbeeld de honing van de Provence, met bijna 33.000 korven en 110 professionele imkers, en een bijenproductie van ongeveer 800 ton per jaar. De honing uit de Var staat daarom nationaal op de eerste plaats vanwege de kwantiteit, maar ook de kwaliteit … U vindt deze beroemde honing terug in de nougat van de Provence, honingsnoepje, ambachtelijke peperkoek … De honing geproduceerd in de Var geniet daarom van de IGP-erkenning (beschermde geografische aanduiding) “Honing van de Provence” (van lavendel, rozemarijn, wittelenteheide, roze herfstheide, kastanje, alle bloemen van de Provence)

+ informatie over de honing

+ info over de truffel